It’s all in the mind!

Gepubliceerd door Roland de Haan op

The rise of the ultra runners van Adharanand Finn.

Ik kwam dit boek tegen op de 2019 Sweat Science Holiday Book List van Alex Hutchinson. Na mijn eerdere ervaring met het (ultraloop) boek Born to Run van Christopher McDougall (een aanrader!) en de recente opkomst van het trail- en ultralopen leek het mij interessant hier nog eens wat meer over te lezen.

In zijn boek neemt de Engelse schrijver, Adharand Finn, de lezer mee in de wereld van het ultralopen. Hij beschrijft zijn traject als complete “ultra-newbie” tot aan deelname aan de fameuze Ultra Trail Mont Blanc (170km). Vele ontberingen van meerdaagse wedstrijden door onder andere het mulle zand van de woestijn van Oman, de bergachtige Pyrenëen, en het koude en winderige Wales komen voorbij. Hierbij wordt niet alleen een beroep gedaan op zijn fysieke capaciteiten, maar misschien wel veel meer op zijn mentale grenzen. Hoe blijf je immers gefocust op het hier en nu als je al doodmoe bent, terwijl de finish pas 100km verderop ligt?

Finn zoekt in zijn boek ook verschillende elite ultralopers op, spreekt met hen over de sport en gaat er zelfs mee trainen. Dit geeft je als lezer een mooi inkijkje in de wereld van het ultralopen dat als sport nog redelijk in de kinderschoenen staat en biedt interessante inzichten in de drijfveren van de ultraloper. Waarom zou je überhaupt aan deze extreme sport beginnen? Is dat voor het geld? De eeuwige roem? Het verlangen naar pijn? Wat is het?

Verder staat Finn ook stil bij de vraag waarom er nauwelijks Afrikaanse lopers meelopen terwijl zij toch de marathonafstand zo sterk domineren. Sterker nog, hij probeert ze zelfs aan de start te krijgen! En heeft Kilian Jornet, de grote ultraloopkampioen, nu daadwerkelijk twee keer binnen zes dagen de Mount Everest beklommen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn …

Is dit boek nu een aanrader? Ik zou dit boek zeker niet aan iedereen aanraden. De kans is groot dat je na het lezen van dit boek direct je loopschoenen aantrekt voor een duurloopje van 100km … En of dat voor iedereen nu zo verstandig is? Als je deze verleiding wel kunt weerstaan, dan is het boek echter zeker meer dan de moeite waard en het leest bovendien lekker vlot weg!